Aktivno Pohorje ‒ Doživetja Pohorja

Postani Rimljan za en dan!

Aktivno Pohorje  ‒  Doživetja Pohorja

Izkusi kulturno dediščino Pohorja!

Spoznaj kulturno dediščino Bistriškega Pohorja na doživet način. Pridruži se nam in DOŽIVI življenje, kot je bilo na Pohorju nekoč.

 

Ančnikov dan

2. triada

Ančnikovo gradišče je arheološko najdišče v bližini Jurišne vasi na Pohorju. V nemirnih časih preseljevanja ljudstev (4. in 5. stoletje) je na tem mestu stala velika naselbina, obdana z mogočnim obzidjem. O življenju ljudi v teh časih nam pričajo številni ohranjeni predmeti (poljedelski predmeti, orodje, lončene posode, kovaško orodje, deli vojaške noše itd.), danes pa vidimo le ostanke obzidja in kamnitih stavb. Program na zanimiv način, preko lastnega izkustva, predstavi vsakdanje življenje izpred 1600 let.

    

Stopite z nami nazaj v času in doživite Bistriško Pohorje v obdobju, ko so na našem ozemlju živeli Rimljani. Naučili vas bomo, kako so Rimljani na Ančnikovem gradišču mleli žito, predli niti, obdelovali les s takratnim kovanim orodjem, kaj so jedli in kaj so počeli v prostem času. Prisluhnite zgodbi od nastanka do propada naselbine in o njenem nadaljnjem življenju v mitih in legendah.

 

Ančnikov dan je nastal v okviru projekta AKTIVNO POHORJE. Projekt se sofinancira iz sredstev programa za razvoj podeželja (Zadruga LAS Dobro za nas) in povezuje 3 projektne partnerje: Zavod za kulturo Slovenska Bistrica, Krajevno skupnost Tinje in Planinsko društvo Slovenska Bistrica. Nov program je dodatek k že obstoječim programom pod blagovno znamko Doživetje Pohorja, ki vključuje tri že uveljavljene programe (Pastirčkov dan, Mlinarjev dan, Kovačev dan) in nov program Ančnikov dan, ki so povezani v skupen kulturno turistični produkt, ki ga s pomočjo promocijskih kanalov širimo na območje LAS ter izven.

 

Spoznajte še druge doživljajske programe, ki jih pripravljamo v okviru Doživetij Pohorja.

Pastirčkov dan

1. triada

Pastirsko življenje je na Pohorju spoznal prav vsak otrok, preden je pričel s šolanjem. Na Pastirskem dnevu bodo udeleženci spoznali (ali se ponovno spomnili), kako slastna so jabolka, ki si jih spečeš na odprtem ognju. Igrali se bomo pastirske igre ali »pastirske tümarije«, kot nam pove Mica. Izdelali si bomo pastirski klobuk iz klobučevine in ga okrasili s travniškimi cvetlicami, ki jih bomo nabrali sami. Pred slovesom pa pojemo še sveže pečen krompir iz žerjavice. Kraj dogajanja je Ančnikovo gradišče nad Jurišno vasjo.

  

Mlinarjev dan

1. triada

Na Šetorovem mlinu ob Bojtinskem potoku se naučimo, kako deluje vodni mlin, si zmeljemo moko in spoznamo vlogo mlina in mlinarja, kot sta bili nekoč. Z moko se odpravimo do etnološkega spomenika, Marotove domačije v Šmartnem na Pohorju, kjer si v krušni peči spečemo vsak svoj hlebec kruha, v prednji hiši pa prisluhnemo zgodbam o življenju na Pohorju pred 100 in več leti. Pečen kruh si nato odnesete domov.

Kovačev dan

2. triada

Ste vedeli, da so kovači včasih poskrbeli za izdelavo vsega, od ključavnic do koles, od podkev do opravljanja zobozdravstvenih storitev? Kovačev dan pričnemo z ogledom kovačnice na Modriču, kjer spoznamo delo kovača nekoč. Nato se odpravimo do Zajčevega gradu, ki je najvišje ležeči okrogli grad na Štajerskem. Med potjo prisluhnemo zgodbi o roparskih vitezih. Grad si temeljito ogledamo in v Cezlaku, po ogledu kamnoloma in muzeja, izdelamo kamnito maketo Zajčevega gradu.

 

Hišna pravila:

– učitelji aktivno sodelujejo,

– varnost otrok je obveznost učiteljev,

– otroci so oblečeni in obuti vremenu primerno,

– otroci s seboj prinesejo malico in vodo.

Za rezervacijo programa ali pridobivanje dodatnih informacij o programih vas vljudno vabimo, da nas kontaktirate.

ursula.hribernik@zavod-ksb.si

 Programe, vključene v Doživetja Pohorja, izvaja Zavod za kulturo Slovenska Bistrica.

Fotografije: Nino Verdnik, Borut Brumec, Ajda Vernik, foto arhiv KS Šmartno na Pohorju in foto arhiv Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica.

Vključeni smo v priročnik “Kam me nese? Prav me nese”. Med številnimi idejami za izlete nas najdete na strani 108.

Kulturne-poti-po-Sloveniji_fin-1