Izgubljeni predmeti in ostanki stavb so danes ključ do življenjskih zgodb pred 1600 leti

 

V viharnem obdobju preseljevanja ljudstev v 4. in 5. stoletju so se prebivalci iz nižin umikali na varnejše višinske lege. Na Ančnikovem gradišču je bila v teh nemirnih časih utrjena naselbina z močnim obzidjem, v kateri so živeli povečini domačini, priseljeni iz nižin. Preživljali so se s poljedelstvom in gozdarstvom ter z obrtmi. Med izkopavanji je bilo najdeno orodje za poljedelstvo, kovaštvo in obdelavo lesa, pa tudi lončene posode in keramika. Večino stvari so si izdelali sami, boljše lončene posode in keramiko pa so kupovali na vzhodu, v Panoniji.  Arheološke najdbe delov vojaške noše, posod, puščic in železnega ježka pričajo o stalni prisotnosti vojakov. Ob dobro utrjenem obzidju je bila lesena stavba za vojake, ki so varovali obzidje, v notranjosti pa še več kamnitih in lesenih objektov.

 

Naselbina je pogorela verjetno pred sredino 5. stoletja. Danes so na gradišču vidni le ostanki kamnitega obzidja in mesta nekaj kamnitih stavb, večina objektov pa je bila lesenih in se niso ohranili.

 

Med 7. in 9. stoletjem so Slovani naselili ostanke antičnih bivališč, po tem obdobju pa Ančnikovo gradišče ni bilo več poseljeno. Najdba mozaične jagode, ki izvira iz srednjega vzhoda, verjetno Irana, kaže na trgovino z dragimi predmeti okrog leta 800.

Vabimo vas, da se sprehodite ob obzidju in poiščete znamenja življenja izpred 1600 let. V škatlici pod tablo poiščite namige, ki vam bodo pokazali pot. Za svojo vzrajnost boste tudi nagrajeni z brezplačno družinsko vstopnico za ogled Gradu Slovenska Bistrica. Pišite nam in posredujte svoje fotografije na martina.zanjkovic@zavod-ksb.si.