DOŽIVETJE POHORJA

Bistriško Pohorje je možno doživeti skozi tri različne programe, vsklopu katerih je otrokom ponujena  animacija v naravi ter ogled naravnih in kulturnih znamenitosti. Skozi interpretacijo domačinov in kulturnih animatorjev boste spoznali delo in življenje pastirjev, mlinarjev in kovačev kakršno je bilo nekoč, kot je paša živine, peka jabolk in krompirja ob ognju, izdelava pastirskih klobukov, pastirske igre, delo v mlinu, peka kruha, spoznavanje kovaškega orodja…
Vsi trije programi so namenjeni različnim starostnim skupinam, npr. za ekskurzije, zaključne izlete…Pastirčkov dan

Kraj dogajanja je Ančnikovo gradišče nad Jurišno vasjo. Otroke sprejmeta pastir in pastirica in jih preko animacije seznanita z delom na paši in vlogo pastirja, kakršno je imel nekoč. Udeleženci si izdelajo pastirski klobuk, pripravijo pastirsko malico (ob ognjišču pečena jabolka in krompir) in se pomerijo v pastirskih igrah.

2IMG_8266-14Pastirček 4Pastirček 5

h

h

Mlinarjev dan

Dogajanje se prične na Šetorovem mlinu ob Bojtinskem potoku na Šmartnem na Pohorju, kjer otroke sprejmeta mlinar in mlinarica ter prikažeta vlogi mlina in mlinarja, kot sta bili nekoč. Od mlina se z moko zapeljete do etnološkega spomenika, Marotove domačije na Šmartnem, kjer si v krušni peči spečete kruh in si ga v culi odnesete domov. Spoznali boste tudi življenje na kmetiji nekoč in danes.

1Mlinar 4Kovačev dan

Dogajanje poteka pri muzejski zbirki kamnoseštva v Cezlaku, kjer pod vodstvo animatorjev spoznajo zgodovino in sedanjost kamnoloma v Cezlaku. Iz pohorskega granita si otroci izdelajo maketo Zajčevega gradu. Nato se odpeljejo do njegovih razvalin, si jih ogledajo in odidejo po Kebeljski učni poti v kovačnico v Modriču. Tam jim lastnik prikaže staro kovaško orodje in delo kovača nekoč. Program je namenjen otrokom od tretjega razreda naprej.

Kovačev dan 1Kovačev dan 2Kovačev dan 3Kovačev dan 4Kovačev dan 5