V razstavišču Graslov stolp v Slovenski Bistrici je na ogled razstava Sare Vidmajer “Kaj ima gos z gostoto”. Razstava bo na ogled do 30. novembra 2023

Odprtje razstave Sare Vidmajer – Kaj ima gos z gostoto? Ilustratorska razstava besednih iger in rim.

Razstava bo na ogled v Graslovem stolpu v Slovenski Bistrici.

Sara Vidmajer se na svoji prvi samostojni razstavi predstavlja z ilustracijami na temo besednih iger in rim. Začetki serije, v katerih prednjačijo živalske podobe, segajo v leto 2016, vendar ta še zdaleč ni zaključena, saj jo še vedno dopolnjuje in nadgrajuje.

Razstavljena bosta tudi dva knjižna projekta, pri katerih je Vidmajer sodelovala kot ilustratorka in oblikovalka: priročnik Ko najdeš mačko, ki je nastal v sodelovanju z Mačjo hišo, zavodom za oskrbo mačk in osveščanje, in 9 minut sončnega zahoda (po literarni predlogi Patricije Vukadinović).

O umetnici:

Sara Vidmajer (1993) je odraščala v Slovenski Bistrici, danes pa živi in ustvarja v Mariboru. Poleg ilustracije deluje še na področju fotografije, grafike in vizualnih komunikacij. Oblikovala je knjižne naslovnice, platnice glasbenih albumov, embalažo, tekstil, torbe, plakate, in se ukvarjala s komercialno fotografijo, predvsem s fotografijo produktov. Leta 2017 je diplomirala na Fakulteti za dizajn (smer vizualne komunikacije) v Ljubljani. Trenutno zaključuje magistrski študij fotografije na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Od leta 2016 se ukvarja z raziskovanjem rim in besednih iger v slovenskem in angleškem jeziku, ki jih na svoj način “prevaja” v likovni jezik. Z ilustracijo se intenzivneje ukvarja od leta 2020.

Če ne ustvarja digitalne ilustracije, najraje poseže po gel pisalu in belem papirju. Obvlada sodobne tehnologije, ki ji omogočajo, da svoja dela vizualizira na različnih nosilcih, ne le na papirju. Svoje jezikovne domisleke iz jezikovnega okolja v materialnega predstavlja še na drugačen način – s šivanjem. Rezultat tega so inovativne okrasne blazine, med katerimi izstopajo tiste v obliki tablet. Njena dela so kot priti, majice, vrečke ali drugi artikli na voljo na ogled in nakup na njenih družbenih omrežjih in spletni strani, leta 2023 pa je vzpostavila tudi trgovino na spletnem portalu Etsy.

Kuratorka razstave in avtorica besedila: Nina Misson