MEDIČEJSKE VILE IN VRTOVI V TOSKANI, strokovna ekskurzija, ki jo bo vodil z dr. Ferdinand Šerbelj,

ZAVOD ZA KULTURO SLOVENSKA BISTRICA organizira strokovno ekskurzijo z enim največjim umetnostnim zgodovinarjem bistričanom dr. FERDINANDOM ŠERBELJEM.

MEDIČEJSKE VILE
IN VRTOVI V TOSKANI

S PUCCINIJEVO VILO IN MONDENIM LETOVIŠČEM VIAREGGIO OB LIGURSKEM MORJU
TER UMETNOSTNO SREDIŠČE ITALIJE – PADOVA

od 18. do 21. aprila 2024.

INFORMACIJE IN PRIJAVE:

Prijave sprejema agencija TRUD – ob prijavi opozorite, da se prijavljate na program »Medičejske vile – ZKSB«.

  • preko elektronske pošte trud@trud.si
  • preko telefona na številki 01 360 28 20

Ob prijavi je potrebno posredovati:

  • ime in priimek oseb, ki jih prijavljate
  • datum rojstva
  • naslov
  • kontaktni telefon in elektronski naslov
  • morebitna doplačila (enoposteljna soba, odpovedni riziko)

Podroben program ekskurzije:

1. dan: PADOVA

Odhod iz Slovenske Bistrice ob 5. uri. Vožnja mimo Benetk v Padovo, staro univerzitetno mesto (univerzo so ustanovili že leta 1222) ter mesto sv. Antona. V mestu so živeli mnogi slavni ljudje: Galileo Galilei, Dante, Petrarca, Giotto, Tizian, Tintoretto … Ponaša se s prelepimi umetnostnimi zakladi, saj je eno najpomembnejših italijanskih umetnostnih središč – to bomo na sprehodu po mestu tudi občudovali. Videli bomo: Prato della Valle, cerkev sv. Justine, Sodno palačo, Piazza delle Erbe, Piazza della Frutta, Piazza dei Signori, Univerzo … Več časa bomo namenili ogledu mogočne bazilike sv. Antona, ki je eno najbolj slavnih in priljubljenih svetišč v Italiji. Zgradili so jo v 13. stol., da bi v njej pokopali sv. Antona, ki je umrl v Padovi leta 1231. Zunanjost krasijo gotske arkade ter osem kupol bizantinskega sloga, majhni stolpiči in dva zvonika, notranjost pa številne kapele. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. dan: FIESOLE – VILA PETRAIA – VILA CASTELLO

Po zajtrku vožnja čez Apenine v Toskano, ki je ena najlepših pokrajin Italije. Mehka razgibanost gričev posejanih s cipresami, oljkami in vinogradi ter čudovita arhitekturna dediščina, nad katero se razliva zlata svetloba, pritegneta vsakogar, zlasti pa umetnike, ki so že od nekdaj radi ustvarjali tukaj. Rdeča nit naslednjih dni po Toskani so slovite medičejske vile in vrtovi, ki sodijo v sam vrh italijanske kulturne dediščine.

Najprej bomo obiskali slikovite Fiesole, staro etruščansko in rimsko mesto ter oazo firenške renesančne aristokracije. Najprej si bomo ogledali vrt vile znamenite firenške družine Medičejcev. Vila, ki jo je sredi 15. stol. naročil Cosimo starejši, je delo arhitekta Michellozza, namenjena pa je bila takratni renesančni intelektualni eliti. Še posebno slavna je postala v času Lorenza Veličastnega, ko so se v njej zbirali pomembni filozofi, literati in umetniki, še posebno znan je bil njegov neoplatonistični krog z Marsiliom Ficinom, Picom della Mirandolo in Polizianom. Sprehod po čudovitem vrtu, od koder bomo lahko občudovali tudi samo arhitekturo z ložami, bo gotovo vrhunec našega potovanja. Dih pa nam bo zastal ob razgledu na mogočne Firence! Nato ogled glavnih mestnih znamenitosti: arheološkega področja z malim etruščanskim templjem, imenitno ohranjenim rimskim gledališčem, ostanki rimskih term in arheološkim muzejem, odlično zbirko antičnih grških in etruščanskih vaz Antiquarium Costantini, katedralo, mestno hišo …

V bližini Firenc bomo nato obiskali vilo Petraia, ki je ena najlepših medičejskih vil. Leta 1576 jo je dal zgraditi kardinal Ferdinand iz družine Medici. Leži sredi romantičnega vrta na vzpetini s panoramskim pogledom na Firence. Ogled vile: bogato poslikano pokrito dvorišče, dvorana gobelinov, glasbena dvorana, stara in nova kapela, kraljevska dvorana … Navdušil nas bo tudi vrt s pritlikavim sadnim drevjem, agrumi, cvetličnimi gredami …

Nato bomo obiskali vrt bližnje vile Castello, ki ga imenujejo tudi vrt kipov, in ga uvrščajo v zlato dobo Medičejcev. Videli bomo fontane, jamo živali, vrt zelišč, vrt agrumov in jasminov, nasade pritlikavih hrušk … Še vožnja v hotel, večerja in nočitev.

3. dan: COLLODI – VIAREGGIO – TORRE DEL LAGO PUCCINI – CERRETO GUIDI

Zajtrk. Vožnja v Collodi (od tod je doma pisatelj Carlo Collodi, avtor slavnega Ostržka). Obiskali bomo vrt Garzoni, ki je eden najlepših v Italiji. Predstavlja sožitje med renesančno geometrijo in veličastnostjo porajajočega se baroka. Obisk fantazijskega vrta s stopnišči, ki jih krasijo mnogi kipi mitoloških bitij in ženskih figur, z igrivimi vodnimi domislicami in pisanim rastlinjem, bo za nas izjemno doživetje.

Nadaljevanje poti mimo Lucce v Viareggio, eno najpomembnejših italijanskih letovišč ob Ligurskem morju s prekrasnimi peščenimi plažami in imenitnimi dragimi hoteli. Slovi tudi po svojem karnevalu. Sprehod po glavni ulici Viale Giosuè Carducci, kjer so najlepše stavbe z začetka prejšnjega stoletja (art deco, art nouveau).

Nato vožnja v Torre del Lago Puccini, vasico ob slikovitem jezeru Massaciuccoli, kjer poleti v odprtem gledališču skoraj nad samim jezerom, poteka operni festival – na sporedu so večinoma Puccinijeve opere. Obiskali bomo Puccinijevo vilo, kjer je mojster napisal večino svojih oper. V lepo oskrbovani vili, kjer je vse ostalo iz časa skladateljevega življenja, je veliko spominskih predmetov, tu je tudi njegova grobnica.

Popoldne vožnja do vasice Cerreto Guidi. Na najvišji točki sredi vasi kraljuje vila Medičejcev, do katere vodi mogočno stopnišče. Sredi 16. stol. jo je dal zgraditi Cosimo I., služila pa je za lovski dvorec. Lepo obnovljena vila je danes narodni muzej, ki se poleg imenitnih soban odlikuje še po bogatih zbirkah portretov Medičejcev in lovskega orožja. Še vrnitev čez razgibano gričevje v naš hotel. Večerja in nočitev.

4. dan: POGGIO A CAIANO – VILA GAMBERAIA

Zajtrk. Vožnja v Poggio a Caiano. Sredi vasice se razprostira veliko posestvo z mogočno vilo v sredini. V 15. stol. jo je zgradil Lorenzo Veličastni po načrtih Giuliana da Sangalla, sodelovali pa so še drugi vidni umetniki renesanse. Vila se ponaša s prostornim gledališčem in velikimi, s freskami poslikanimi saloni, saj so v poletnih mesecih vedno gostili imenitne goste. Še posebej pomembna je dvorana Leona X., imenovana po papežu Giovanniju, sinu Lorenza Veličastnega. Sprehod po parku do oranžerije, ki je služila za prezimovanje agrumov.

Nadaljevanje vožnje proti Firencam in dalje na vzhodno podeželje. Obiskali bomo vrt vile Gamberaia, ki se razprostira na enem od mirnih toskanskih gričev s pogledom na Firence in dolino Arna. Videli bomo drevored cipres, nimfej, vodnjake, vrt limon, geometrično pristriženo živo mejo, mnoge kipe … Zares raj na zemlji! Popoldne vrnitev mimo Benetk v Slovensko Bistrico.


CENA:             379,00 EUR (najmanj 40 potnikov),

409,00 EUR (najmanj 30 potnikov)

VKLJUČUJE: prevoz s turističnim avtobusom, 3 polpenzione (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 zvezdicami, vodstvo in organizacijo.

DOPLAČILA PO ŽELJI: enoposteljna soba 105 evrov, vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane in bodo okoli 70 evrov po osebi, odpovedni riziko 22 evrov po osebi.

PLAČILNI POGOJI: 30% akontacije ob prijavi

SPLOŠNI POGOJI so sestavni del programa in so na voljo v poslovalnici.


*Ogled kakšne izmed medičejskih vil morda zaradi dogodkov zaprtega tipa ne bo možen. V tem primeru bo program prilagojen.