sobota, 19. maj 2018, ob 11.00: odprtje razstave “zgodba o vrelni vehi”

Kategorije:Novice
V okviru IV. Mednarodnega trienala UNICUM 2018 bomo tudi letos v Razstavišču Graslov stolp odprli spremljevalno razstavo. Tema letošnje razstave je vrelna veha.
Keramične vrelne vehe so pozabljeni izdelek lončarske tradicije, čeprav so še vedno nepogrešljiv del opreme vsakega kletarja. In kaj pravi izročilo ? Ko je klet preko vrelnih veh »zapela«, je začel mošt vreti, se spreminjati v vino in ko se klet »pogrezne v tišino«, slavi Martin  novo vino.
Izmed 25 prispelih prijav je komisija v sestavi: Mario Berdič – likovni kritik, Ursula Hribernik – univ. dipl. etnolog in antropolog in Zvonko Bizjak – oblikovalec keramike, izbrala 21 del, ki bodo predstavljena na razstavi.
V tretjem nadstropju Graslovega stolpa pa bomo istočasno odprli razstavo ZELINA 18 – Mednarodna razstava keramičnih vinskih kozarcev in vrčev.
Razstava prihaja k nam iz Hrvaškega mesta Sveti Ivan Zelina, kjer so v organizaciji galerije Sveti Ivan Zelina v sodelovanju z Likovnim art dizajn centrom Ladica letos že sedmič zapored priredili omenjeno razstavo. Razstava ima močno mednarodno udeležbo in letos sodelujejo avtorji iz Hrvaške, Indije, Rusije, Slovenije in Turčije.
Verjamemo, da smo z uvrstitvijo omenjene razstave v okvir razstave Od tradicionalne do sodobne keramike obogatili letošnjo temo Zgodba o vrelni vehi, saj so keramični vinski kozarci in vrči kar nekakšno logično nadaljevanje te na vino vezane tematike.
Avtor: