petek, 22. marec 2018, ob 18.00: odprtje razstave Azite Hedayati – dva svetova, eno srce; Iran & Slovenija

Kategorije:Novice

Vabimo vas v Galerijo Grad na ogled razstave iranske akademske slikarke Azite Hedayati Bijol, ki se je rodila v Teheranu, v Iranu, in že 18 let živi in ustvarja v Sloveniji. Leta 2000 je uspešno dokončala študij slikarstva na akademiji univerze Islamic Azad v Teheranu. Pred študijem je poučevala likovno umetnost na osnovni šoli v Teheranu, po zaključenem študiju je imela skladno z izobrazbo možnost poučevanja na srednjih šolah, saj je v Iranu prejela profesorski naziv, vendar jo je ljubezen do Slovenca odpeljala v tujino.

Navdih jemlje iz prepletanja simbolizma stare Perzije kot tudi Slovenije in to z modernimi, še posebej postimpresionističnimi in abstraktnimi pristopi. Vsi ti pristopi v njenem opusu so poudarjeni s simbolizmi, še posebej s simbolizmom zbliževanja dveh kultur, torej nekdanje Perzije in Slovenije, ovekovečeni z dvema njenima najljubšima barvama, modro in zeleno, saj se ji ti dve barvi zdita prav božanski, polni optimizma, vedrosti in sproščenosti.

Vsaka slika na razstavi pripoveduje svojo zgodbo, motivi pa so vzeti iz obeh svetov: iz Irana in njegove tradicije, ki je v avtoričinem delu močno prisotna in ukoreninjena, in Slovenije, ki jih s svojim svojstvenim načinom, polnim notranjih vtisov, predstavi gledalcu.

Njena najljubša tehnika je olje na platnu.

Doslej je razstavljala v Sloveniji, Nemčiji in Iranu.

Avtor: