Potujoča razstava ob 200-letnici slovenskega glasbenega šolstva

Ob občinskem prazniku občine Slovenska Bistrica 12. marca skupaj z Glasbeno šolo Slovenska Bistrica odpiramo potujočo razstavo ob 200-letnici glasbenega šolstva v Sloveniji. Razstava je bila prvič postavljena v Slovenskem šolskem muzeju prav ob 200-obletnici glasbenega šolstva pri nas in sicer 12. 11. 2016 s svečanim koncertom v Galusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Razstava bo na ogled v galeriji Grad do konca marca 2019.

»WOMAN AND MAN«, večer jazza in soula s Tejo in Mikeom – viteška dvorana Bistriškega gradu, 29. marec 2019 ob 19.30

Teja Pančič in Mike Orešar sta bistriška glasbenika, ki sta se v ljubezni do jazz, soul, blues in country glasbe združila in pripravila tematsko obarvan večer za kitaro in dva vokala. V njuni interpretaciji skladb iz predvsem jazzovske zakladnice, se prepletajo močna in strastna občutenja z nežnostjo in romantiko, ki ponazarjajo vsakdanje in posebne, zapletene in preproste, boleče in ljubezni polne odnose med žensko in moškim.

STALNA POSTAVITEV DELA RAZSTAVE ŠTAJERSKI HERKUL – PO SLEDEH FRESKANTSKIH NAROČIL IGNACA MARIJE GROFA ATTEMSA

V obeh salonih Bistriškega gradu je na ogled stalna postavitev dela razstave Štajerski Herkul, ki je bila v letu 2017 na ogled v Galeriji Grad. Razstava je osredotočena predvsem na povezavo Ignaca Marije grofa Attemsa z Bistriškim gradom. Razstava predstavlja življenje izjemno ambicioznega Ignaca Marije grofa Attemsa (☼Ljubljana 1652–†Gradec 1732), ki je s svojima porokama, nakupi posesti, službami in ne nazadnje z umetnostnimi naročili poskrbel, da je v eni sami generaciji njegova rodbina postala ena najpomembnejših štajerskih plemiških družin. Bil je lastnik tudi Bistriškega gradu. Na stropnih poslikavah se je Attems poistovetil s polbogom Herkulom, zato smo ga poimenovali Herkul Štajerske, saj nam je predvsem na ozemlju današnje slovenske Štajerske zapustil izjemne gradove in dvorce, poslikane z iluzionističnimi freskami.